2. května 2018 21:32 Letní otevírací doba Hostince U Hříbka

OTEVÍRACÍ DOBA:

  • středa 14:00 - 20:00
  • čtvrtek 14:00 - 20:00
  • pátek 14:00 - 22:00
  • sobota 10:00 - 22:00
  • neděle 10:00 - 20:00
20. června 2018 9:43 Vození dětí na koni

Jízdy na koni Brno

Každou sobotu a neděli od 14 do 16 hodin, vedle hospůdky u Hříbka.

20. června 2018 9:45 Prodáváme letošní jehnice na chov

Chovné jehnice plemen Merinolandschaf

tel: +420 777 107 226.

Medy

"V medu nám příroda dala jeden ze svých nejlepších a nejvzácnějších darů."

ZANDER


včelky

Nabízíme Vám kvalitní medy, které svou chutí připomínají procházku rozkvetlých stromů a luk v okolí Jalového dvora.

 

K zakoupení v Hostinci U Hříbka:

  • slunečnicovýMedy
  • akátový
  • lipový
  • pastovaný
  • lesní
  • smíšený
  • malinový

 

CENÍK:

Ceny se pohybují ..........150 - 170,- Kč

 

Informace o medu:

Med obsahuje:

  1. Vyšší cukry: Sacharóza 1 – 10 %,
  2. Enzymy
  3. Vitamíny: B1, B2, B3, C
  4. Organické kyseliny
  5. Hormonální látky
  6. Barviva
  7. Minerálie: draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď
  8. Vonné látky

 

Charakteristiky jednotlivých druhů medů:

  • lesní - Jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahující více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organismu. Mají charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené, žádané a ceněné – zvláště v Evropě.
  • lipový -má charakteristickou lehce nakyslo chuť, která však svou specifičností dodává tomuto druhu medu své kouzlo
  • květový - První jarní snůška z květů ovocných stromů, řepky a luk. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je
  • slunečnicový
  • akátový - jeden z nejsladších a nejvíce aromatických medů, které nabízíme. Svou vůní svádí k neustálé konzumaci:) Navíc tento čirý, mírně nažloutlý med vydrží díky vysokému obsahu fruktózy tekutý až dva roky, což je v našich klimatických podmínkách jednoznačně nejdéle.

 

Krystalizace medu:

- je přirozená vlastnost všech medů, jen doba krystalizace je u různých medů různá. Do původního tekutého stavu lze zkrystalizovaný med uvést opatrným zahříváním ve vodní lázni. Pozor na dlouhodobější přehřátí medu nad 50 stupňů C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.

 

Uskladňování medu:

Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační účinky. I přesto je nutné dodržovat určitá pravidla skladování. Med skladujeme výhradně v uzavřeném obalu (sklo, keramika, nerez kov apod.), v suché, tmavé místnosti, při teplotě nejvýše 25°C a relativní vzdušné vlhkosti nejvýše 70 %. Med snadno přijímá cizí pachy i vzdušnou vlhkost. Negativně působí přímé sluneční paprsky.

Med v lidovém léčitelství

Prevence je lepší než léčení. Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu. Příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky tvořící kosti. Pylová zrna v květových a smíšených medech jsou zdrojem vitaminů. Med – přírodní čistý produkt včely medonosné, který byl kdysi výsadou králů, může si dnes dopřát prakticky každý občan.

  1. Při rekonvalescenci po různých nemocech. Boj s nemocí je námaha organismu – potřebuje spoustu energie. Dávat do mléka.
  2. Záněty horních cest dýchacích: med v teplém mléce nebo čaji s citronem proti infekci.
  3. Žaludeční vředy vzniklé překyseleností žaludku: snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu. Na lačný žaludek 1 lžíci denně.
  4. Nespavost: před spaním kávovou lžičku medu. Večeřet v 17 hodin!
  5. Onemocnění jater a žlučníku: usnadňuje léčení ovocnými cukry. Zánět žlučníku: pravidelným užíváním medu může dojít k uklidnění.
  6. Žloutenka: denně med – případně namíchat s ovocnými šťávami a vodou.
  7. Nedostatek krevního barviva: doporučuje se tmavý med, který obsahuje více železa, mědi a hořčíku. Dávat do mléka nebo čaje denně 2 ořechy, 2 mrkve a lžíce medu. Dobré výsledky při chudokrevnosti.
  8. Přecitlivělé nervy: nejlépe 1 lžíci medu ráno na lačný žaludek a 1 lžíci medu večer před spaním.
  9. Pálení žáhy: užívá se místo jedlé sody.
  10. Při zácpě: před spaním 1 kávovou lžičku medu – upravuje stolici.
  11. Při cukrovce: neškodí užívat denně 1 kávovou lžičku světlého medu při dodržování ostatní diety.
  12. Poruchy trávení – plynatost: med upravuje trávení a vznik bolesti.
  13. Při nadbytku tuku v lidském organizmu: med obsahuje enzymy, které podporují trávení. Je tedy částečně prostředkem proti otylosti.
  14. Těhotné ženy: mají zkonzumovat alespoň 5kg medu během těhotenství. Plod tak dostane látky, potřebné zdárnému vývoji.
  15. Novorozeňata a děti vůbec: sladit i kojeneckou stravu květovým medem. Obavy z průjmu jsou zbytečné! Med je prospěšný pro děti v každém věku. Není pravda, že med způsobuje zubní kaz u dětí – naopak, med zdraví dětí velmi prospívá.

med-lahev

 

 

 

 

Zdroje:

http://zivotni-energie.cz/vceli-med-vyjasnuje-mysl-a-prodluzuje-zivot.html

http://www.vcelimed.cz/sezona/medkatalog.asp

http://www.n-vcelari.sk/sal/VCELY24.html

http://www.vcelaveletov.cz/o-medu-h.htm


© 2011 ekofarma jalový dvůr

web developed by ViaAurea